Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyakran ismételt kérdések

Regisztráció nélkül is tudok vásárolni?
Igen, a regisztráció nem feltétele a vásárlásnak. Szabadon keresgélhetsz az akkumulátoraink és akku kiegészítőink között és tájékozódhatsz a termékek részleteiről a weboldalunkon.

Hogyan fizethetek?
Az Akku'96 Kft. weboldalán leadott rendelés esetén több különböző fizetési módra is lehetőséged van attól függően, mit, hova, illetve milyen szállítással  választasz. Részletekért, kérünk, kattints ide: Fizetési módok

Hogyan állhatok el a vásárlásomtól?
Amennyiben élni szeretnél elállási jogoddal, annak módjáról az Általános Szerződési Feltételekben (azon belül: Termék visszaküldés, 14 napos elállási jog) találsz bővebb információt.

Hogyan fogom megkapni a számlát?
A számlát minden esetben a csomagban, vagy darabárus szállítás esetén a termék oldalán (átlátszó tasakban) helyezzük el.

Hogyan határozzuk meg az akkumulátor hosszát?
Az akkumulátor hossza attól függ, hogy milyen típusú autóba szeretnénk beépíteni és milyen indítóáramra (A) van szükségünk. Az európai szabvány 5 + 2 alapméretből áll, a magasságban pedig 2 méret létezik: vagy 175 mm (alacsony) vagy 190 mm (magas).

Van-e különbség az európai és a japán-ázsiai szabvány szerint készült autó akkumulátorok között?
Igen, kétféle autó akkumulátor típussal találkozhatunk: az európai szabvány és a japán - ázsiai szabvány szerint készültekkel. Az európai szabvány 5 + 2 alapméretből áll, míg a japán - ázsiai szabvány szerinti készülékek eltérő méreteket használnak.

Miért drágábbak a start-stop akkumulátorok a hagyományos akkumulátoroknál?
A start-stop akkumulátorok ára sajnos akár kétszerese is lehet a hagyományos akkumulátorokhoz képest, mivel a gyártási technológia és a nagyobb teljesítmény miatt több nyersanyagot (ólom) használnak fel a gyártás során.

Mit jelent az AGM akkumulátor és milyen autókba ajánlott beépíteni?
Az AGM (Abszorbens Glass Mat) akkumulátorok nagyobb töltési feszültségre van szükségük, ezért a hagyományos generátor 14,4 Volt töltése lehet, hogy kevés lesz. Az AGM akkumulátorokat elsősorban start-stop rendszerrel felszerelt autókba ajánlják beépíteni.

Miért nem ajánlott hagyományos akkumulátort építeni egy start-stop rendszerrel felszerelt autóba?
A start-stop rendszer az akkumulátort erőteljesen meríti, majd a megszokottnál nagyobb teljesítménnyel kezdi tölteni, amint lehetősége van rá. Ezt a fajta ciklusos töltést a hagyományos akkumulátorok a mindennapokban nem bírják, idő előtt tönkre mennek, ezért az ilyen használatra alkalmatlanok.

Hogyan lehet elkerülni, hogy az akkumulátorokban lévő sav elpárologjon?
Régebbi, egyszerűbb töltők fix áramerősséggel töltenek, amelyek túl sokáig tartó töltés során akár el is tudják forralni az akkumulátorokban lévő savat, ezzel használhatatlanná téve az akkumulátort. Az okostöltők mikroprocesszor által vezéreltek, így elkerüli a sav elpárologását és automatikusan beállítja a töltési áramerősséget.

Mi a különbség a Munka akkumulátor és az indító akkumulátor között?
A két típus között a felhasználási területüket tekintve mutatkozik különbség. A Munka akkumulátorok a meghajtásra szolgálnak, míg az indító akkumulátorok a jármű indítására. A Munka akkumulátorok vastagabb ólomráccsal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a folyamatos lemerülést és feltöltést.

Mi az élettartama a Munka akkumulátornak?
A Munka akkumulátorok élettartamát ciklusokban szokták mérni. Általában 300-500 ciklust bírnak ki. Az akkumulátorokat nem szabad teljesen lemeríteni, mert az csökkentheti az élettartamot. Az akkumulátorok hosszabb állás előtt feltöltendők, hogy megelőzzék az idő előtti tönkremenetelüket.

Hogyan használhatóak a Munka akkumulátorok?
A Munka akkumulátorokat kerekesszékek, elektromos motorok, csónakmotorok, lakókocsik stb. meghajtására lehet használni.

Milyen célokra használják az ipari munka akkumulátorokat?
Az ipari munka akkumulátorokat olyan esetekben használják, amikor állandó áramellátásra van szükség, de ez valamilyen okból nem megoldható, ezért mobil áramforrást kell használni. Alkalmazzák pl. elektromos targoncáknál, vagy a napelemes rendszerek áramtárolására, ipari és mezőgazdasági járművek üzemeltetéséhez.

Milyen jellegű használatra alkalmasak az ipari célra tervezett munka akkumulátorok?
Az ipari célra tervezett munka akkumulátorok alkalmasak olyan jellegű használatra is, ahol minden nap, állandóan szükség van az akkumulátor erejére, mint pl. elektromos munkagépeknél, takarítógépeknél vagy emelőpadok esetében.

Milyen különbségek vannak az ipari célra tervezett munka akkumulátorok és a hobbi célra alkalmas munka akkumulátorok között?
Az ipari célra tervezett munka akkumulátorok kb. 2 – 3-szoros áruak a hobbi célra alkalmas munka akkumulátorokhoz képest, de ehhez mérten a ciklusállóságuk is jóval több, akár 1000 – 1200 ciklus is lehet, vagyis ennyiszer lehet lemeríteni és feltölteni.

Hogyan kell gondozni az antimonttal készült munka akkumulátorokat?
Az antimonttal készült munka akkumulátoroknál pótolni kell az elpárolgott folyadékot desztillált vízzel, vagyis nem teljesen gondozásmentes.

Milyen előnyei vannak a mélyciklusú akkumulátoroknak?
A mélyciklusú akkumulátorok a kapacitásuk csökkenése nélkül képesek tűrni azt a fokozott igénybevételt, amit a folyamatos feltöltődés és kisülés okoz. Kiválóan alkalmazhatóak lakóautókhoz, jachtokhoz és elektromos hajókhoz egyaránt, mivel kemény, masszív házas szerkezetük biztosítja a szivárgásmentességet, bármilyen helyzetben is legyenek elhelyezve. Rendkívül ciklusállóak és tartósak, és sokszorosan stabilabbak, mint a hagyományos akkumulátorok.

Mire érdemes figyelni az akkumulátor kiválasztása során?
Az akkumulátor kiválasztása során fontos figyelembe venni az akkumulátor méretét és tömegét, kapacitását, polaritását és feszültségét. Ajánlott olyan akkumulátort választani, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az eredeti akkumulátor.

Milyen felhasználási területekhez ajánlottak a munka akkumulátorok?
A munka akkumulátorokat általában elektromos motorok meghajtására, például elektromos kerekesszék, csónakmotor, egyes elektromos targoncák, elektromos kisautók, golfautók stb. használják. Emellett alkalmasak lakókocsik áramellátására, napkollektorokhoz csatlakoztatott akkumulátorként és minden olyan esetben, ahol nem megoldható a hálózati áramellátás.

Mi az a libra számítás?
A libra számítás a hajózásban és horgászatban használt mértékegység. A 12 Voltos motorok általában annyi Amper áramot vesznek fel ahány librásak, amennyiben teljes gázzal üzemeltetjük azokat. Például egy 60 LBS 12 V akkumulátornak 60 Amper a maximális teljesítménye.

Milyen akkumulátorokat lehet alkalmazni hajózás és horgászat esetén?
A hajózásban és horgászatban általában munka akkumulátorokat használnak. Ezek lehetnek különböző technológiájúak, és lehetnek jobbak, könnyebbek, vagy hosszabb élettartamúak. Irreálisan hosszú hatótáv és üzemidő azonban nem várható el általában egyik típustól sem.

Milyen típusú akkumulátorokat lehet alkalmazni golfkocsik esetén?
A golfkocsik esetében általában 36 V-os és 48 V-os rendszert alkalmaznak. Az akkumulátorok lehetnek 6 Voltos, 8 Voltos, illetve 12 Voltos, 24 Voltos és 36 Voltos alkalmazásokra valók.

Hogyan kell feltölteni a munka akkumulátorokat?
A munka akkumulátorok használata során fontos szabály, hogy a hosszú élettartamuk megőrzése érdekében minden olyan esetben fel kell őket tölteni, amikor nem használjuk az akkumulátort. Azoknál a munka akkumulátoroknál, amelyeket nem minden egyes nap használnak, vagy csak tervezetten szezonálisan használnak, mindig nagyon figyelni kell arra, hogy tárolni csak teljesen feltöltött állapotban szabad.

Mi az az Ah (Amperóra), V (Volt), A (Amper), W (Watt)?
Az Ah (Amperóra) a mennyiségi mértékegység, amelyet az akkumulátorok kapacitásának megadására használnak. A V (Volt) a feszültség mértékegysége, az A (Amper) pedig az áramerősségé. A W (Watt) a teljesítmény mértékegysége, amelyet az áram és a feszültség szorzataként lehet kiszámítani (P=W/V*I).

Mik a robogó akkumulátor karbantartási teendői?
A robogók akkumulátorainak karbantartásához nem szükséges nagy műszaki tudás, és otthon is elvégezhetők. A motorkerékpár akkuval kapcsolatos teendők közül a legfontosabb a töltés, amit 2-3 hetente javasolt végezni, hogy az akkumulátor ne merüljön le túl hosszú ideig.

Hogyan kell tölteni a robogó akkumulátort?
Az újabb generációt képviselő zselés, SLA és AGM akkumulátorokat nem szükséges utántölteni, hiszen zárt rendszerűek. Az akkumulátorok töltése azonban kiemelt figyelmet érdemel, mivel a robogók akkumulátorai sokkal hamarabb lemerülnek, mint az autókba való akkumulátorok, ezért 2-3 hetente javasolt tölteni.

Hogyan befolyásolja az akkumulátor töltése az élettartamát?
Ha az akkumulátort túl hosszú ideig vagy túl nagy árammal töltjük, csökken az élettartama, a teljesítménye és a kapacitása. Az intelligens töltő képes kiküszöbölni ezeket a káros hatásokat, így érdemes ilyen töltőt választani. Amennyiben az akkumulátor kapocsfeszültsége kevesebb mint 10,5 Volt, akkor az akkumulátor elkezdhet szulfátosodni, ami visszafordíthatatlan folyamattá válhat. Ezért célszerű az intelligens töltő használata.

Mi az önkisülés és miért fontos a figyelembe vétele az akkumulátorok esetében?
Az önkisülés a lassú kisülési folyamat, ami az akkumulátorokban bekövetkezik. A folyamat sokkal intenzívebb 38°C felett, és minél melegebb a hőmérséklet, annál gyorsabb. Ha az akkumulátor nem teljesen feltöltött, könnyebben indul meg a szulfátosodás folyamata, ami tönkremenetelhez vezethet. Ezért fontos a megfelelő akkumulátor töltő használata és a rendszeres töltés és tárolás.

Hogyan befolyásolja a hideg időjárás az akkumulátorokat, és hogyan kerülhető el azok kapacitásának vesztése?
A hideg időjárás csökkenti az akkumulátorok kapacitását és akár befagyhatnak is fagypont alatt. Ezért fontos a rendszeres töltés még akkor is, ha nem használjuk az akkumulátort. Rendszeresen töltsük, csak a megfelelő töltővel töltsük, és tartsuk távol a hideg időtől.

Mi a különbség az akkumulátor kategóriák között?
Míg az akkumulátorok ára eltérhet, a minőség az élettartam hosszát befolyásolja. A gyárak három kategóriában gyártanak akkumulátorokat: az alsó kategória várható élettartama 1 - 2 év, a középső kategóriaé 3 - 4 év, a felső kategóriaé pedig 5 -7 év. Azoknak, akik hosszú távra terveznek, érdemes a felső vagy a középkategóriás akkumulátorokat választaniuk.

Milyen töltőt érdemes választani az akkumulátorhoz?
Az akkumulátorok típusa és kapacitása határozza meg a töltést. Az automata, ill. csepptöltők előnye, hogy az akkumulátor feltöltése után is az akkumulátoron lehet hagyni, akár hónapokig is, ezzel az akkumulátor szulfátosodását gátolva. Az CTEK CT5 töltő egy jó választás, mivel 5 év garanciával rendelkezik, és lítiumos akkumulátort is tölthet.

Milyen hatással van a téli hideg az akkumulátorokra?
Az akkumulátorok a hidegben veszítenek kapacitásukból, és fagypont alatt be is fagyhatnak. Ezért a töltést kizárólag a megfelelő töltővel végezzük, és rendszeresen töltsük azokat még abban az esetben is, amikor nem használjuk a járművet.

Mit kell tenni, ha az akkumulátorunk nem teljesen feltöltött?
A nem teljesen feltöltött akkumulátorokban könnyebben megindul a szulfátosodás folyamata, ezért használat után nagyon fontos, hogy azonnal helyezzük töltőre a rendszert és az akkukat teljesen feltöltve tároljuk.

Milyen hatással van a magas hőmérséklet az akkumulátorokra?
Magas hőmérsékleten meglepő módon 38°C felett intenzívebb az önkisülés folyamata, amely a szulfátosodás folyamatához vezethet. Ezért a pihentetett akkumulátorokban gyorsabban megindul a szulfátosodás folyamata, ami a teljes tönkremenetelhez vezet.